
Θερμίδες: 395 / μερίδα
Υλικά γιά 6 μερίδες
½ κιλό φασόλια γίγαντες
2 κλωνάρια σέλινο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ψιλοκομμένο πράσο
1 ματσάκι, ψιλοκομμένο άνηθος
1/2 κιλό, ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
200 γρ. στραγγισμένος τόνος κονσέρβας
100 ml παρθένο ελαιόλαδο
1 λεμόνι (ο χυμός του)
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Μερικές σταγόνες (προαιρετικά) ταμπάσκο
1 μεγάλη, κομμένη σε κυβάκια ντομάτα
3-4 ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τους γίγαντες σε χλιαρό νερό για 12 ώρες. Πετάμε το νερό και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με καθαρό νερό και το 1 κρεμμύδι. Τους βράζουμε για 1 ώρα και 15', μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους διατηρούμε χλιαρούς σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ψιλοκόβουμε το σέλινο, το πράσο, το δεύτερο κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το δεντρολίβανο και τα σοτάρουμε όλα μαζί σε μισό φλιτζάνι λάδι.
Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους διατηρούμε χλιαρούς σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ψιλοκόβουμε το σέλινο, το πράσο, το δεύτερο κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το δεντρολίβανο και τα σοτάρουμε όλα μαζί σε το μισό λάδι.
Προσθέτουμε το μίγμα στους γίγαντες μαζί με αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Στο μπλέντερ ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τον τόνο, τη μουστάρδα, το ταμπάσκο, το χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη σάλτσα.
Περιχύνετε με το μίγμα τους γίγαντες και σκορπίζουμε τα κυβάκια ντομάτας και τις ελιές.
Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως.
Τρόπος Σερβιρίσματος
Σερβίρονται ζεστοί ή κρύοι σαν σαλάτα, αλλά και σαν κύριο πιάτο.
Συμβουλές
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φασόλια με άλλο όσπριο της αρεσκείας μας, όπως ρεβίθια ή φασόλια μαυρομάτικα.
Πηγή: www.agrino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου