Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Pane cafone (Ψωμί χωριάτικο)





Συστατικά:
500 γρ. σκληρό αλεύρι
2 κουταλάκια αλάτι
7 γρ. μαγιά μπύρας φρέσκια
350 ml. χλιαρό νερό

Διαδικασια:
Διαλυουμε την μαγια στο νερο.
Βαζουμε σε μπωλ το αλευρι και το αλατι, ανακατευουμε και προσθετουμε το νερο. Ζυμωνουμε για 2 /3 λεπτα. Το μειγμα κολλαει στα χερια αλλα δεν πειραζει. Δεν προσθετουμε αλλο αλευρι.
Κλεινουμε καλα το μπωλ με μεμβρανη και το βαζουμε σε δροσερο μερος η στο ψυγειο εαν κανει πολυ ζεστη για 24 ωρες.
Παιρνουμε μια πετσετα κουζινας, την αλευρωνουμε και ριχνουμε επανω το ζυμαρι.
Το ανοιγουμε λιγο με τα χερια σε σχημα μακροστενο, και παιρνοντας μια πλευρα την φορα την διπλωνουμε μεχρι την μεση δηλαδη στο κεντρο του ζυμαριου.
Σχηματιζουμε μια μπαλα χωρις να πολυδουλεψουμε το ζυμαρι και ριχνουμε επανω λιγο αλευρι. Κλεινουμε την πετσετα και αφηνουμε να φουσκωσει για περιπου 2 ωρες.
Οταν περασει μιαμιση ωρα αναβουμε τον φουρνο στους 220 βαθμους και βαζουμε μεσα μια κατσαρολα με καπακι. Η κατσαρολα πρεπει να μην εχει ΚΑΘΟΛΟΥ πλαστικα μερη.
Βγαζουμε απο τον φουρνο την κατσαρολα με προσοχη για να μην καουμε, παιρνουμε το ζυμαρι και αφου του δωσουμε στρογγυλο σχημα το τοποθετουμε στην κατσαρολα.
Κλεινουμε με το καπακι, βαζουμε στον φουρνο και ψηνουμε για μιση ωρα.
Ξεσκεπαζουμε και ψηνουμε ακομη 20 λεπτα.
Σβηνουμε τον φουρνο και αφηνουμε να κρυωσει.

Πηγή: http://mangiaregreco.blogspot.it/2012/06/pane-cafone.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate