Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Σουτζουκάκια με φέτα και ρύζι


Θερμίδες: 465 / κομμάτι



Υλικά
• ½ κιλό κιμάς (από μοσχάρι)
• 2 αυγά
• 6 κουταλιές τριμμένη γαλέτα
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 κουταλάκια κύμινο (τριμμένο)
• 2 κουταλάκια θυμάρι
• 2 κουτιά αποφλοιωμένα ντοματάκια (ψιλοκομμένα)
• 4-5 φυλλαράκια φρέσκος βασιλικός
• 100 γρ. τυρί φέτα (τριμμένη)
• 2 κουταλάκια ζάχαρη
• 8-10 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
• 60 ml κόκκινο κρασί
• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ρύζι :
• 250 γρ. ρύζι BELLA
• 2-3 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
• 3 κουταλιές ψιλοκομμένα αρωματικά (μαϊντανός, βασιλικός, μαντζουράνα κλπ.)
• Αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το θυμάρι, το κρασί, το ελαιόλαδο, τη φέτα και πιπέρι.
Ζυμώνουμε τον κιμά και τον πλάθουμε σε σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι στη τηγάνι και τα τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσουν. Τα τοποθετούμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και 3 ποτήρια ζεστό νερό.
Βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά και μετά ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα.
Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βράζουμε το ρύζι σε αλατόνερο (σε αναλογία 1 προς 2 ½ ) για 12 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Κλείνουμε την εστία της κουζίνας, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και τα αρωματικά. Ανακατεύουμε γρήγορα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα, αφήνουμε το ρύζι να σταθεί για 5 λεπτά περίπου και το σερβίρουμε μαζί με τα σουτζουκάκια.
Τρόπος Σερβιρίσματος
Σερβίρεται ζεστό σαν κύριο πιάτο, αλλά και σαν ορεκτικό ή μεζές.
Συμβουλές
Για να γίνουν τα σουτζουκάκια πιο ελαφριά και εύπεπτα, μπορούμε να μην τα τηγανίσουμε, αλλά να τα ψήσουμε στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.

Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με στραγγιστό γιαούρτι και οποιαδήποτε σαλάτα εποχής.

Πηγή: www.agrino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate