Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

PANNA COTTA & MOSCATO D'ASTI



Η panna cotta είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στο εξωτερικό, τόσο για την απλότητα της προετοιμασίας του όσο και για τη λεπτή του γεύση.


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

- 500 gr κρέμα γάλακτος
- 4 φύλλα ζελατίνης
- λίγη βανίλια
- 150 gr ζάχαρη άχνη
- σιρόπι της αρεσκείας σας ή σάλτσα φρούτων

Μουλιάστε τα φύλλα ζελατίνης σε μπολ με κρύο νερό για να μαλακώσουν και να φουσκώσουν.
Σε κατσαρόλα βάλτε την κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μόλις ζεσταθεί το μίγμα, αποσύρετέ το από τη φωτιά. Προσθέστε τις ζελατίνες στο μίγμα ανακατεύοντας, έτσι ώστε να διαλυθούν τελείως.
Μοιράστε την κρέμα σε φορμάκια. Αφήστε την στο ψυγείο, να πήξει για 4 ώρες.
Μπορείτε να τη σερβίρετε με καραμέλα ή με σιρόπι φράουλας και άλλων φρούτων.

Η Panna cotta που είναι κλασικό γλυκό του Piemonte, συνδυάζεται τέλεια με το Moscato d'Asti, Cascina Castlet.

Οίνο-συμβουλές:

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ



- Σχεδόν όλα τα κόκκινα κρασιά σερβίρονται μερικούς βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος (18 βαθμοί).
Στην πράξη για να ζεσταθεί ένα κρασί, αφήστε το στους 18 βαθμούς για 2-3 ώρες. Μη βάζετε ποτέ το κρασί κοντά σε πηγή θερμότητας (π.χ. καλοριφέρ) για να ζεσταθεί γρηγορότερα, γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση του.

- Τα λευκά κρασιά, από την άλλη πλευρά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε διοξείδιο του άνθρακα και της οξύτητάς τους, πρέπει να σερβίρονται πολύ δροσερά - όχι όμως παγωμένα, γιατί έτσι χάνονται τα αρωματικά τους στοιχεία
Στην πράξη παγώστε το κρασί στη σαμπανιέρα. Ρίξτε πάγο, προσθέστε νερό και βυθίστε το μπουκάλι για 10-15΄, ώστε να "πέσει" η θερμοκρασία του στους 8 βαθμούς. Εναλλακτικά, βάλτε το στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

- Τα ροζέ κρασιά ακολουθούν στην κατανάλωσή τους κανόνες των λευκών, ενώ οι αφρώδεις οίνοι σερβίρονται ακόμα και σε χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή των λευκών κρασιών.

Tip: Το savoir vivre "επιβάλλει" ένα ξεχωριστό κρασί για κάθε πιάτο που παρουσιάζεται στο τραπέζι!

Πηγή: http://www.nonsolovino.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate